jueves, 18 de julio de 2013

VIATGEM A L'ANTIC EGIPTE AMB EL SENET

Fa milers d'anys va existir a la vora del riu Nil una civilització que encara avui desperta el nostre interès i admiració. L'antic Egipte fascina perque les seves restes ens fan sentir molt a prop de persones que van viure molt i molt abans que nosaltres. Segurament l'obsessió gairebé malaltissa dels antics egipcis per la vida després de la mort ha contribuïtt a què coneguem detalls sorprenents de la vida quotidiana dels seus habitants, cosa que potser no podem fer amb civilitzacions més properes en el temps perque no conservem, ni de bon tros, tants vestigis dels seus costums.

Avui us parlem d'un joc que guarda molta relació amb això que us expliquem: es tracta del Senet. Hem trobat restes d'aquest joc de taula en diverses tombes de personatges importants de l'època. Sense anar més lluny, el mític Tutankamón, tot i que la prova més antiga de la seva existència correspon a una pintura trobada a la tomba de Hesy, que data ni més ni menys que del 2650 a C. La raó per la qual s'han trobat senets en diferents construccions funeràries és perquè es creu que, tot i que va començar com un joc d'entreteniment, amb el pas del temps es va anar convertint en un ritual màgic pel qual el difunt es jugava la seva eternitat amb algun deu. De fet, com podreu comprovar a la foto de Nefertari, la reina està jugant una partida d'aquest joc però no hi ha contrincant. Fa posar els pèls de punta, oi?

Nefertari jugant al senet (http://www.arteiconografia.com)


No es coneixen amb tota la certesa les regles del joc, segurament perquè tothom el coneixia i es transmetien oralment sense necessitat de deixar-les apuntades enlloc, però a partir de certs estudis de famosos egiptòlegs s'han aconseguit recuperar.

Voleu construir-ne un? Us ensenyem com fer-ho!



Què necessitem?

  • Un tros de sac
  • Petxines de dos colors o de dos tipus
  • Un retolador
  • Un regle

Com es construeix?

Es dibuixa un taulell sobre el tros de sac com el de la fotografia (es tracta d'una quadrícula de 10x3). Es pinten els símbols de les caselles 16, 26, 27, 28 i 29. És molt important pintar les onades de la casella 27 perquè corresponen al riu Nil que, com a la civilització egípcia, en aquest joc serà decisiu.

Es tallen dos trossos de canya d'uns 10cm de llarg, i cadascun d'aquest es talla longitudinalment de manera que quedin dues parts simètriques de cadascun. Es pinta de negre una de les cares de cada tros de canya, i aquestes quatre varetes serviran de daus.

Com es juga?

  1. Es disposen les fitxes tal com mostra la fotografia.
  2. Com ja hem dit, el taulell està format per 30 quadrats numerals de l'1 al 30: la primera filera es numera de l'1 al 10 d'esquerra a dreta; la segona de l'11 al 20 de dreta a esquerra i finalment del 21 al 30 d'esquerra a dreta.
  3. L'objectiu és treure totes les teves fitxes del taulell abans que l'adversari, seguint les normes del joc. Com que hi ha diferents versions, recomanem que entreu aquí per tenir tota la informació sobre com es juga.
Ja  ho tenim tot. Bé, ens faltarà trobar un contrincant a qui enfrontar-nos per no acabar jugant sols com ho fa la Nefertari... 

No hay comentarios:

Publicar un comentario