jueves, 8 de agosto de 2013

US CONVIDEM A UNA CURSA DE GRANOTES SALTADORES



Potser esteu de vacances prop d'un estany, on les granotes i gripaus no deixen de raucar sobre d'una pedra o d'un nenúfar preciós. Hi ha qui té el costum d'anar a caçar granotes (i capgrossos) i els guarda dins d'un pot de vidre. Però nosaltres sóm molt respectuosos amb la natura així que preferim deixar-los viure en pau i construir-ne una amb les nostres mans, mitjançant la tècnica de l'origami.



L'art de plegar paper es va originar a la Xina cap al S I d. C. i d'allà va passar al Japó, on es va convertir en una tècnica molt popular entre els diferents estaments i classes socials. Va arribar a Europa amb Marco Polo i a la península Ibèrica amb els àrabs, però degut a la prohibició dels musulmans de representar figures humanes i animals, només es va utilitzar com a eina per treballar la geometria i totes les seves derivacions matemàtiques. Al segle XX, Miguel de Unamuno va inventar el nom amb què es coneix en molts països, la papiroflèxia o bé la cocotologia (derivada de la paraula "cocotte" que, en francès, significa "ocelleta", la típica figura de paper doblegat).

Els més puristes diferencien clarament entre l'origami i la papiroflèxia, consideren que el primer té un valor molt més cerimoniós, perquè estableixen que cal un estat interior de la persona que treballa el paper que no es té en compte a la papiroflèxia, molt més lúdica i menys seriosa. Sigui com sigui es considera que aquesta tècnica té beneficis importants a nivell cognitiu (perque permet millorar la capacitat viso-espacial, exercita la memòria i l'atenció), a nivell motriu (contribueix en l'aprenentatge de la psicomotricitat fina) i a nivell emocional.

Què necessitem per construir la nostra granota campiona?


  • Un full de paper fi o d'origami quadrat
  • Retoladors
  • Un tros de paper higiènic
  • Cola blanca


Com podem construir-la?

En aquest cas una imatge val més que mil paraules, així que us posem un diagrama de com fer la figura de la granota, i també un vídeo de youtube amb un tutorial ben interessant, podeu agafar el que més us agradi. Podeu personalitzar el vostre animaló decorant el full que heu fet servir amb els retoladors i posar-li els ulls enganxant dues boletes fetes amb el paper higiènic.

Font: http://iesrycza.educa.aragon.es



Com s'hi juga?

I un cop tingueu una granota cadascun de vosaltres, voleu fer una cursa de granotes? Es tracta de marcar una línia  a terra que indiqui la línia de sortida i una altra que indiqui l'arribada. Cada jugador col·loca la granota en la de sortida i quan es fa el senyal cada jugador fa que la granota avanci amb saltirons, pressionant-la per la part de darrere amb copets. Guanya el primer jugador que creui la línia de meta.

Nota: en la confecció d'aquesta entrada no s'ha maltractat cap animal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario