martes, 20 de noviembre de 2012

AVUI FEM BALLAR LA BALDUFA

Una de les joguines més tradicionals és la baldufa: la humanitat hi juga des de l'Antic Egipte i n'hi podem trobar a totes les cultures; concretament a Catalunya apareix i reapareix entre la canalla amb certa periodicitat: diferents generacions guarden un record ben agradable d'aquest instrument una mica entremeliat.

De baldufes n'hi ha de molts tipus i en funció de la zona i altres particularitats pren diferents denominacions. Si voleu conèixer moltes més coses sobre aquesta joguina podeu consultar la pàgina de l'Associació d'Amics de la Baldufa on trobareu moltíssima informació sobre ella; i si voleu una explicació física del seu ball, ho trobareu a la pàgina de Wikipèdia.

Per la nostra part, us ensenyarem com construir una baldufa a partir de material que teniu a casa, concretament a la bossa de la brossa.

Quins materials necssitem per construir-la?

  • Un tap de detergent
  • Una llauna petita de conserva (tonyina, paté, etc)
  • Un pal de broqueta
  • Un tros de cordill
  • Una anella de llauna de refresc
  • Un trosset de fusta allargat o un plàstic foradat
  • Una punta de bolígraf
  • Una pistola de silicona calenta
  • Una barrina

Com podem construir-la?

  1. Forada amb la barrina la base de la llauna de conserva i el tap del detergent. Mira que el forat quedi el més centrat possible. El diàmetre del foradet ha de permetre que passi el pal de broqueta però tampoc ha de ser molt ample.
  2. Passa el pal de broqueta a través dels dos forats que has fet.
  3. Uneix i segella amb una pistola de silicona calenta la llauna amb el tap. Posa també unes gotes de silicona en els forats per on ha passat la broqueta. Deixa entre 10 i 15 cm de separació entre la punta del pal de broqueta i la llauna. Espera uns minuts que se sequi i es refredi.
  4. Insereix la punta del bolígraf en l'extrem del pal de broqueta. Aquesta serà la punta per on farem ballar la baldufa.
  5. Talla un tros de cordill d'entre 20 i 25 cm de llargada. Fes-li un nus en un extrem.
  6. Passa el forat estre de l'anella de refresc pel cordill fins a l'extrem del nus.
  7. Forada el trosset de fusta i passa el cordill pel forat. El trosset de fusta i l'anella han de quedar en el mateix extrem.
  8. Enrotlla, per l'extrem on on hi ha nus, el cordill al voltant del pal de broqueta. Recorda fer-ho en el sentit de les agulles del rellotge.
  9. Per engegar la baldufa, recolza la punta del bolígraf a terra, subjecta amb una mà el trosset de fusta i amb l'altra l'anella. Estira amb força de l'anella desenrotllant així el cordill. La baldufa començarà a girar.
Ja ho tenim! Ara només cal una mica de pràctica per poder llançar-la amb certa destresa, però us garantim moltes estones divertides fent ballar la vostra nova baldufa.

Podeu veure com balla en aquest enllaç.

Us recordem que podeu aprendre a construir aquesta i moltes altres joguines divertides amb el nostre llibre "Com construir les teves joguines" de l'editorial Estrella Polar.

I com sempre diem, no oblideu sortir al carrer amb les ulleres creatives posades!



No hay comentarios:

Publicar un comentario